Klara&Jag

30 November Fri Entré

Åtta år efter att de först började skriva låtar ihop släpper duon Klara & Jag sin första singel på Warner Music. Då var de 16 år och hjärtekrossade, nu är de 24 och orubbliga i sin tro på musiken de gör tillsammans.

När Klara Tuva Wörmann (sång) och Johanna Frostling (sång, keyboard) träffades första gången var de 16 år. Båda hade bakgrund från körklasser i Stockholm, även om Johanna hade fortsatt på det inslagna musikskolespåret även i gymnasiet. Båda hade också alltid skrivit låtar på egen hand, och båda älskade dessutom klassisk svensk pop.

– Första kvällen vi träffades hamnade vi på Södra Station, där vi lät tåg efter tåg gå förbi eftersom vi inte kunde sluta prata om musik. Vi hade väldigt lika inställning, och älskade samma artister, säger Klara Tuva Wörmann, och Johanna Frostling fortsätter:
– Och båda var hjärtekrossade. Första gången vi umgicks bara vi två skrev vi en låt, och den försöker vi fortfarande göra något av ibland. Den är verkligen inte bra, men för oss är det något superromantiskt över den, så vi har svårt att släppa den.

Det dröjde några år innan de bestämde sig för att gemensamt verkligen satsa på musiken. 2015 hade Johanna varit iväg och läst låtskrivande i Köpenhamn, och väl tillbaka i Stockholm ringde hon Klara Tuva.
Klara Tuva: – Vi bestämde oss för att ta ledigt en dag i veckan och ägna den tiden helt åt skrivande. Vi sågs varje torsdag och skrev låtar, och från vecka till vecka gav vi varandra uppdrag.
Johanna: – Det kunde vara att man skulle skriva en låt på en viss karaokebakgrund, eller att några specifika ord var tvungna att vara med. Och sen när vi sågs så redovisade vi för varandra – det var verkligen som en läxa!

Ur ett sånt uppdrag föddes Fake it til you make it, första singel Klara & Jag släpper på Warner Music. Låten fortsätter en stolt svensk poptradition – att skriva dansvänliga vardagsskildringar, där ett hälsosamt mått ångest återfinns i texten.
– Den handlar om en period efter gymnasiet, då vi båda två gick från att ha sett oss själva till väldigt sociala personer, till att utveckla någon slags social fobi. Det kändes som en struggle att plötsligt vara tvungen att gå ut i livet och ta tag i sina problem, berättar Johanna.
– Och så handlar den om när vi bestämde oss för att verkligen köra på musiken, trots att vi inte hade några kontakter. Det var bara att fake it til you make it, både socialt och med bandet, berättar Johanna.

Det blir dock inte den första singel de släpper – 2016 spelade de in låten Samma gamla nätter, som handlar om att träffa den där personen man verkligen inte vill träffa under en utekväll. De skickade bland annat in den till Svensktoppen, och glömde kort därefter bort det. Det ledde till inledande förvirring när de plötsligt fick ett mail om att den blivit nominerad och att de skulle få spela låten i Kungsträdgården.
Spelningen ledde till en andraplacering på listan, men det dröjde ändå ett år innan de släppte Samma gamla nätter på Spotify – då den snabbt klättrade till förstaplatsen på viral-listan.

Trots att de skrivit låtar, både på egen hand och tillsammans, länge har de ganska nyss börjat se sig själva som låtskrivare. Och i sessions med andra har det blivit tydligt hur starkt det som är Klara Tuva och Johanna, eller Klara & Jags, faktiskt är – dynamiken dem emellan står sig, oavsett vilket sammanhang de befinner sig i.
– Vi gör aldrig avkall på det som är vår grej, och eftersom vi är två kan vi alltid påminna varandra om vad det är.
Vi litar på varandra helt och hållet och vet hur vi skriver, säger Klara Tuva Wörmann.
– Vi kan säga till den andra om vi inte gillar något, och är väldigt svårkränkta sinsemellan. Vi har redan pratat igenom allt! Ibland tänker jag att det gått fort, men vi har kämpat för det här i snart tio år. Det är klart det ger utdelning, avslutar Johanna Frostling.

Pop House Live Klara&Jag
Läs mer